Kürtaj Sonrası Kanama
Gebelik öncesinde, rahim duvarında belli miktarda kalınlaşma meydana gelir. Gebelik sırasında ise embriyo ile rahim duvarı arasında damar oluşumu gözlenir. Kürtaj sonrasında, gebeliğin sonlandırılmasıyla birlikte rahim duvarında meydana gelen değişimler sonlandırılır. Rahim eski haline geri dönmek üzere, kendini onarmaya başlar. Bu gibi sebeplerden kürtaj sonrasında bir miktar kanama görülmesi ve vajinadan kahverengi akıntı gelmesi normaldir. Bahsi geçen şikayetlerin zaman içerisinde, kendiliğinden geçmesi beklenir. Bu yüzden korkmaya veya endişe etmeye gerek yoktur. Yazımızın devamında ‘’Kürtaj sonrası kanama olması normal mi?’’, ‘’Kürtaj sonrası kanama kaç gün sürer?’’, ‘’Kürtaj sonrası kanama ne kadar olmalı?’’ ve ‘’Kürtaj sonrası kanama nasıl durdurulur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul kürtaj uygulaması ve kürtaj sonrası süreçler hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Mehmet Bekir Şen ile iletişime geçebilirsiniz.
Kürtaj Sonrası Kanama Olur Mu?
Kürtaj sonrası kanama, kürtajın oldukça yaygın bir komplikasyonudur (yan etkisidir). Gebelik sırasında fetüse ve gebeliğe ait olan dokular ile rahim duvarı arasında damar ağı oluşur. Bu yüzden kürtaj sırasında fetüsün ve plasentanın rahimden ayrılmasıyla birlikte bir miktar kanama görülebilir. Kürtaj sonrası meydana gelen kanama başlarda adet kanamasını andırmaktadır. Ancak sonralarda ise daha koyu bir renk ve daha katı bir kıvam alabilir. Bununla birlikte bazı bireylerde kürtajın ardından hiç kanama görülmemesi de olasıdır.
Kürtaj Sonrası Kanama Olması Normal Mi?
Kürtaj sonrası kanama çoğu zaman kürtajın normal ve beklenen bir komplikasyonu (yan etkisi) olarak karşımıza çıkar. Yani kürtaj sonrasında vajinal kanama şikayetine sahip olmak normaldir. Bununla birlikte kanamanın süresi, miktarı ve yapısı son derece önemlidir. Eğer kanama zaman içerisinde azalmıyorsa ve birey baş dönmesi veya bayılma gibi belirtiler deneyimliyorsa mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir.
Kürtaj Sonrası Kanama Olmaması Normal Mi?
Kürtaj sonrası kanama, her ne kadar yaygın bir şikayet olsa da herkeste görülmek zorunda değildir. Yani bazı bireyler, kürtaj sonrasında vajinal kanama şikayetine sahip olmayabilir. Bu durum gebeliğin devam ettiği anlamına gelmez.
Kürtaj Sonrası Kanama Ne Zaman Başlar?
Kürtaj sonrası kanama, kürtajdan hemen sonra başlayabileceği gibi kürtajı takip eden 3 ila 7 gün içerisinde de başlayabilmektedir. Bu tamamen gerçekleşen uygulamanın detaylarına ve bireyin bedensel özelliklerine bağlıdır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı bireylerde, kürtajdan sonra hiç kanama görülmemesi de gayet mümkündür.
Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?
Kürtaj sonrası kanama şikayeti, kürtajı takip eden 1 hafta içerisinde başlayıp yaklaşık 2 ila 3 hafta boyunca sürebilir. Bazı durumlarda kanama, az miktarda olsa veya kahverengi bir akıntıyı andırsa bile 1 ay kadar devam edebilmektedir. Bu süreç boyunca hastalar, kanama miktarının gitgide daha da azaldığını fark ederler. Eğer kanama miktarında azalma meydana gelmiyorsa veya kanama miktarında artış gözleniyorsa en yakın zamanda bir kadın hastalıkları doktoru ile görüşülmelidir.
Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Olmalı?
Kürtaj sonrası kanamanın görünümü ve miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kanamanın genellikle damlalar şeklinde olması beklenmektedir. Bununla birlikte kürtaj sonrası kanamanın içerisinde pıhtılar görülmesi ve kanın görece koyu bir renge sahip olması da gayet normaldir.
Kürtaj Sonrası Kanama Kaç Gün Devam Eder?
Kürtaj sonrası kanamanın kaç gün süreceği kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kürtaj sonrasında, vajinal kanamanın genelde 1 hafta ile 3 hafta kadar sürmesi beklenir. Bununla birlikte bazı kişilerde hiç kanama görülmeyebilir veya bazı kişiler vajinal kanama şikayetini 1 ay boyunca deneyimleyebilir.
Kürtaj Sonrası Kanama Nasıl Durdurulur?
Kürtaj sonrasında, çoğu zaman kanamayı durdurmak için tıbbi müdahalede bulunmaya gerek duyulmaz. Bununla birlikte kanaması görece fazla olan bireylere, gün içerisinde yeterince dinlenmeleri, ağırlık kaldırmamaları ve bir süre cinsel ilişkide bulunmamaları tavsiye edilir. Eğer kanama miktarı, bireyin kan kaybı sebebiyle baş dönmesi veya bayılma gibi şikayetler deneyimlemesine sebep olacak kadar çoksa bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.